Zsúr helyett fogorvos

A múlt héten éppen a lányom szülinapjára készültünk, és persze meghívtuk egy csomó barátját. Elvégre nem mindennap lesz az ember 10 éves, így próbáltuk neki minél szebbé tenni ezt a napot. Én is előtte sokat nézegettem az ajándékokat, hogy minek örülne. Sok játékot kinéztem neki, de mivel szereti a babákat, most is azt vettünk neki. De hiába szereztük be az ajándékot, és készültünk a bulira, mert a férjemnek éppen akkor fájdult meg a foga. Mivel erős fájdalomról volt szó, azért el is mentünk a fogorvoshoz, és ő azt mondta, hogy ki kellene venni a bölcsességfogát, mert az okozza a dolgot. Tudtam, hogy ez nem olyan kis egyszerű dolog, mivel ez nem egy sima foghúzás, hanem itt sebészi eltávolítás kell. Utána is néztem, hogy mindez mit jelent, mik lehetnek a kockázatai.

A bölcsesség fogak mindkét állkapocs tetején és alján nőnek ki, általában 17 és 21 éves kor között. Sokan nem rendelkeznek elegendő hellyel az állkapcsaikban a bölcsességfogak kifejlődéséhez, így miattuk a többi fog eltolódik és feltorlódhatnak. Ez számos problémához vezethet. Ha ez megtörténik, akkor fogorvos valószínűleg sebészeti beavatkozást javasol, hogy eltávolítsa őket. A bölcsességfogak eltávolítása nagyon gyakori, és a gyógyulás akár egy hétig is eltarthat, attól függően, hogy az adott eset milyen volt. A gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe, ha a bölcsességfogak még nem fejlődtek ki. Ez azt jelenti, hogy még nem bukkantak ki az íny alól, és nem láthatók. A bölcsesség fogak kiemelése ambuláns műtét, ami azt jelenti, hogy a beteg ugyanazon a napon elhagyja a sebészeti központot. Ha a műtét során helyi érzéstelenítést kap, valószínűleg fel fog ébredni a fogorvosi székben. Ha azonban általános érzéstelenítést kap, hosszabb ideig tart, hogy felébredjen, így egy külön helyiségbe kerül. Lehet, hogy nem emlékszik arra, hogyan jutott el a fogorvosi székből a másik helyiségbe. Ezután lassan visszanyeri az érzést a szájában, amikor felkel a műtétből. Némi fájdalom és duzzanat normális. A gyógyulás első napján a vérzés is előfordul. Ezt lehet jegelni, és lehet rá szedni fájdalomcsillapítót. De jobb, ha az ember ilyenkor nem vezet haza, hanem megkér valakit, hogy kísérje el. Ha felébredsz, és készen állsz, haza fogsz küldeni.

A műtét után a beteg csak nagyon puha ételeket fogyaszthat, de el kell kerülnie az alkoholt, a koffeint és a dohányzást is. A legtöbb ember teljes mértékben felépül a bölcsességfogak megműtése után három-négy napon belül. De egy bonyolultabb műtétnél ez egy teljes hétig is tarthat. A műtét után hátrahagyott sebek több hónapig még gyógyulnak, így a műtét után néhány héttel fertőzés alakulhat ki. A műtét utáni napon az ember folytathatja a normál, mindennapi tevékenységeit. A duzzanat, fájdalom és vérzés normális a bölcsességfogak eltávolítása után. Hívd azonnal fogorvost, ha a fájdalom vagy a vérzés túlzott és elviselhetetlen. A tüneteknek a műtét utáni harmadik napon jelentősen javulni kell. Minden fájdalom és vérzés a műtét utáni egy héten belül el fog tűnni. Néhány szövődmény a fertőzés vagy az idegkárosodás jele lehet.

Egyrészt aggódtam a műtét miatt, de biztos voltam benne, hogy a férjem jó kezekben lesz. Már ugyanabba a fogászati rendelőbe járunk évek óta, és megbízunk a szaktudásukban. Nekem is sokszor fúrták már itt a fogam, és férjemnek gyökérkezelést is csináltak. Valamint ők sokkal hamarabb adnak időpontot, és jobban is odafigyelnek az emberre. Bármikor be lehet jelentkezni hozzájuk az online felületükön. A bölcsességfog gyulladás ijesztő tud lenni, de ha valaki talál egy jó fogorvost, akkor komplikációk nélkül tudják kezelni, és a jövőben nem lesz több gond vele.