Mindig biztonságban az autóban-nem elég ha csak a motorolajat cseréljük

A férfiak köztudottan rajonganak az autókért, különösen a sportverdákért. Kiskorukban is úgy gyűjtik a modellautókat mintha kötelező lenne. Az öcsémmel kiskorunkban közös szobánk volt, mert sajnos szűkösen fértünk el a házban, és folyton arról ment a vita, hogy hercegnős vagy autópálya mintás szőnyeg legyen benne.

Csak kevés férfinak adatik meg, hogy mikor felnő is hódolhasson ennek a szenvedélyének, csak akkor már élethű nagyságban. De valljuk be, mi nők is eltudunk olvadni, ha meglátunk valahol egy tűzpiros Ferrarit és rögtön vágyat érzünk arra, hogy elvigyük egy körre, elképzeljük ahogy a szél belekap a hajunkba és nagy sebességgel repesztünk az autóutakon.

Vannak nők, ilyen például az unokatestvérem, aki azon felül, hogy beletud ülni és vezetni tudja, még apróbb dolgokat szerelni is képes rajta. Valahogy ez engem sosem vonzott, tipikus nőként jobban zavar ha olajos lesz a frissen manikűrözött körmöm, minthogy éppen az autóból származó cicergő hang felderítésén dolgozzak. Ezt meghagyom a férjemnek vagy ha már végképp nem megy neki sem, a szerelőre bízzuk.

Mi a munkánkból kifolyólag nagyon sok időt töltünk az autóban. Egyrészt a városon kívül vettünk házat, távol a város zajától az agglomerációban, ebből kifolyólag is az átlaghoz képest sokat megyünk.  Másrészről pedig mindketten a munkakörünk miatt is rójuk egész nap a kilométereket, ugyanis területi képviselőként nagyon sok ügyfélhez kell nap, mint nap kilátogatnunk az ország különböző pontjaira.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kocsi, amiben életünk nagy részét töltjük mindig biztonságos legyen. Ebből a szempontból jó dolgunk van, mert céges autót használunk így a fenntartási, javítási és karbantartási költségek nem a mi pénztárcánkat terhelik. Plusz emellett valljuk be nem csak céges ügyekhez használja az ember lánya vagy fia a céges autót, különösen nem hétvégén.

Mi mindig elmondhatjuk szerencsére, hogy az autó biztonságából adódóan nincs miért aggódnunk. A mi cégünknél a karbantartás nem csak a motorolaj időszakos cseréjéből áll, meghatározott kilométerenként kötelező jelleggel mennek az autók a nagy szervízre. A különböző adalékanyagokat, a kocsik ápolásához és karbantartásához szükséges termékeket mindig egy helyről rendelik az interneten, ilyenkor a cég flottájával foglalkozó kolléga rendszerint összeírja melyik kocsiba mi szükséges és így egyszerre rendeli meg a motorolajat, ablakmosó folyadékot és a klíma karbantartásához szükséges szűrőket és olajakat. A klíma rendszeres tisztítása is nagyon fontos annak érdekében, hogy a különböző gombák és pollenek ne telepedjenek meg benne. Hallottam olyan rémtörténeteket, amikor valaki a klímából származó baktériumtól nagyon súlyos légúti betegséget kapott ami annyira elhatalmasodott rajta, hogy sajnos soha nem gyógyult ki belőle, vagy éppen asztmás lett .

Autózásnál sarkallatos pont a gumiabroncs állapota, tehát, hogy a barázdák mélysége megfelelő legyen, emellett természetesen mindig az évszaknak megfelelő gumit kell használni. Csúszós időben nagyon sokat számít, sajnos tapasztalatból tudom, hogy igenis rengeteg múlik a gumiabroncs állapotán.

Autózás során tehát nem csak arra kell figyelni, hogy elég benzin legyen benne, hanem a rendszeres karbantartásra is nagy gondot kell fordítani ha azt akarjuk, hogy utunk biztonságos legyen, hatványozottan igaz ez akkor, amikor a legértékesebb szállítmányt, a gyerekeinket szállítjuk benne.