A lehetetlen, és a napelem rendszerek

Be kell hogy valljam, sokat bosszankodom a fiam miatt. Hogy miért? Mert egyszerűen semmi nem létezik a számára, csak a videó játék. Persze azt gondolom, valahol mi ronthattuk el. De hogy hol?software-417880_640

A játékok

Mint minden kisgyereket őt is sok minden érdekelt míg kisebb volt. Voltak autói, mint minden vele egy idős kisgyereknek, társasjátékok, és persze számos másik játék is. Talán ha jól emlékszem 8-9 éves lehetett, amikor először videó játékozni kezdett. Persze nem ülhetett mindig a gép előtt, ami annyira nem is tetszett neki, miután rákapott az „ízére”. Nagyon nehéz eldönteni, hogy hol van a határ a között amit még megengedhetünk, és az között, amit már tiltani kell. Mikor hozunk jó döntést? Ezt azt gondolom soha nem tudjuk eldönteni. Ha nem engedem játszani, akkor persze mi vagyunk a gonosz szülők, akik nem hagyják játszani. Ha pedig engedek neki, akkor nem tudom elrángatni onnan.

Ami az egészben a legrosszabb azt gondolom, hogy van olyan szülő, ami hagyja hogy a gyerek egész nap a gép előtt üljön. Azért én ezt nem engedtem soha, még akkor sem, ha megutál érte a gyerekem. Persze hogy hol van a határ, és hogy engedjem e, vagy hogy mennyit, azt nagyon nehéz megtalálni. Hogy miért?

A szülői engedékenység

Miután nem vagyunk egyformák, így nem is engedünk meg annyi mindent egyformán a gyermekeinknek. Be kell hogy valljam, ha akarnám sem tehetném meg hogy eltiltsam teljesen a tévéjátéktól, vagy a számítógépes játékoktól. Hogy miért? Egészen egyszerű, mert sok barátját elvesztené. Sok esetben, ha hanggal játszanak a gyerekek hallom ahogy a szülők a háttérben veszekedne hol egymással, hol pedig a másik gyerekkel.

Ha nem engedem, hogy olykor olykor játsszon, akkor kirekesztett lesz, amit nem szeretnék. Na de akkor hol van a határ jó és rossz között?

A példakép

A gyermekek számára mi vagyunk a példa. Persze nehéz megmagyarázni a gyereknek, hogy ő nem ülhet a számítógép előtt egész nap, ha azt látja, hogy az apja viszont igen. Magyarázd meg egy értelmes okos gyereknek, hogy neki mit szabad és mit nem, mikor a felnőttek megtehetik. Lehetetlen dolog azt hiszem. Persze próbáltam már neki elmagyarázni, hogy a munka az más, hiszen ott nincs választási lehetőséged. A férjem napelem rendszerek telepítésével, kivitelezésével foglalkozik, és a fő eszköze első sorban a számítógépe. Persze ő nem játékra használja, de mégis egész nap a gép előtt ül. Remélem, hogy egyszer a fiunk is tud majd különbséget tenni az között, hogy mi a munka, és a mi a szórakozás. Persze addig is folyamatos harcunk van abból, hogy mennyit is ülhet a számítógép előtt.