Fel kéne dobni a kalandparkot. Na, de hogyan?

Már jócskán benne járunk a nyárban, de valahogy idén nem akar összejönni az a nagy látogatószám, ami a kezdeteknél volt. És ebben az egészben az a legaggasztóbb, hogy már tavaly is ez volt, sőt, már azelőtt is lehetett érzékelni az érdeklődés csökkenését. Mi történt a kalandparkunkkal?

A játékokat rendben tartottuk, az áraink semmit sem változtak, sőt, még kicsit csökkentek is a felnőtt belépők árai. A helyzet az, hogy csak két dologra tudunk gondolni:

  • vagy csökken az érdeklődés a kalandparkok iránt;
  • vagy annyi konkurencia van már, hogy egyszerűen lenyomtak minket.

Az előbbiben nem szívesen hinnék, mert az gyakorlatilag azt jelentené, hogy húzhatjuk is le a rolót, pedig elég sok időt, energiát és pénzt fektettünk már ebbe az egészbe. Már egy saját flottánk is van (amivel azért messze a versenytársaink előtt járunk), úgyhogy ennyit nem fogunk veszni hagyni.

Új játékok kellenek

A kötélpálya, meg az interaktív játékok már talán kevés, ezt beismerem, de mi másról szólhatna még egy kalandpark? Eredetileg egy olyan létesítményt akartunk létrehozni, ami egy egész napos programot kínál a gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, ráadásul mindezt egy sportos, természet közeli formában. És eleinte úgy tűnt, ez így elég is lesz, az embereknek tetszett, amit összehoztunk.

Most viszont úgy látszik, ennél többre van szükségünk. Sokat gondolkoztunk, sőt vitáztunk a barátaimmal, mit lehetne csinálni (volt köztük olyan, aki mindent hagyott volna a régiben, de olyan is, aki gyökerestül változtatta volna meg a teljes kalandparkunk felépítését), és még most sem sikerült teljes kompromisszumra jutnunk.

Ami biztos, hogy lesz: gokart pályaautógumi ár

Nem lesz egy olcsó beruházás, de még ezt tartottuk mindannyian a legkifizetődőbb beruházásnak: egy gokart pálya önmagában is sokakat vonzhat hozzánk, de akár még rendszeres versenyeket is szervezhetünk majd, amik sok nézőt csalogathatnak ide a környékről.

Viszont ez már nem fog ezen a nyáron megvalósulni. Először is kell csinálnunk egy betonpályát, ami nem olcsó mulatság. Hely az lesz rá, mert a kicsiknek épített kalandpályát le fogjuk bontani – úgysem használta szinte senki (úgy tűnik, a 4-10 év közötti korosztály nem érdeklődik annyira a kötélpályák iránt).

A gokartokat beszerezni egy fokkal egyszerűbb lesz, mert szerencsére az egyik barátomnak és üzlettársamnak az apja ismer valakit, ki tud nekünk segíteni, hogy viszonylag jó áron szerezzünk be 8-10 ilyen járgányt. Kevesebben nem is gondolkozunk, mert mint mondtam, lehet hogy a jövőben versenyeket is akarunk szervezni, ahol egyszerre többen is rajthoz állnak.

Viszont van, amire nem is gondoltunk elsőre: gumik

Nem a gokart abroncsaira gondolok, mert azt szintén meg tudjuk szerezni ugyanattól az embertől, akitől a járgányokat is vesszük. A kérdés inkább az, hogy honnan szerzünk annyi gumit, amit a pálya szélére tehetünk?

Tudjátok, mire gondolok: a piros-fehérre festett autógumi-falra, ami megfogja azokat a versenyzőket, akik nagyon kicsúsznának. Akárhogy is számoltuk, ez igen komoly pénzt jelentett, hiszen az autógumi árak messze nagyobbak annál, minthogy csak úgy „falnak” vegyük meg őket.

Akkor most gumit is kell szerezni

Értelemszerűen használt, lerongyolt, de még azért egyben lévő gumikra van szükségünk, úgyhogy elmentünk néhány gumiszervizeshez, hátha ott kapunk segítséget. A vicc az, hogy az ötlet egyáltalán nem volt rossz: vannak olyan szervizesek, akik adnak el ilyen használhatatlan abroncsokat, a baj csak az, hogy nekik már vannak állandó ügyfeleik.

Hosszú keresgélés indult el, ami közben mellékesen azt is megtudtuk, hogy nem mi vagyunk az egyetlen kalandpark, aki gokart pálya építésbe kezdett az utóbbi időben, tehát a tervünk, hogy ezzel majd kitűnünk a versenytársak közül, hamvába holt. De ha már elkezdtük, akkor úgy döntöttük, be is fejezzünk.

A történet másik poénja az, hogy végül szinte ingyen jutottunk hozzá a gumiabroncsokhoz: egy másik gokartpálya épp most zárta be kapuit, mivel a tulajdonos eladta az egészet, az új tulaj pedig építkezni akart a területre, és szívesen megszabadult volna mindentől – lehetőleg minél hamarabb. Kapva kaptunk az alkalmon, hogy mi akár el is szállítjuk az egészet már másnap, úgyhogy némi kedvezménnyel, és pár teherautós fordulóval, de megszereztük a gumifalat a pályánkhoz.

Jövő nyárra már kész is lehet

Most még várunk egy kivitelezőt, akinek van már tapasztalata ilyen pályák építésében, de nagyon valószínű, hogy jövő tavasszal már el is tudjuk kezdeni az építést. Amíg ilyen gyér a látogatószám, addig 1-2 ember folyamatosan azzal foglalkozik, hogy újrafesse az eléggé lekopott autógumikat a klasszikus piros-fehér színekre, így ezek már biztosan készen állnak majd, ha eljön az idejük.

Hogy más játékkal fogunk-e még készülni, az jó kérdés. A nyári meleg miatt vizes játékokra is gondoltunk, de még nincsenek komoly ötleteink, ráadásul most elég sok pénzt fogunk fektetni ebben a gokart-ügybe, úgyhogy egy darabig, most ez lesz az ütőkártyánk. Remélem valóban be fog válni, mert nem szeretném bezárni a parkot: ezzel foglalkozni az egyik legjobb dolog a világon, és semmi pénzért nem cserélném el, de ha nincs bevétel, akkor bizony fenntartani sem lehet a helyet.

Szurkoljatok, hogy összejöjjön a gokartpálya, aztán majd jelentkezek, ha indul az első verseny! Ha szerencsénk lesz, néhány helyi lapot is meg tudok győzni arról, hogy írjon rólunk valamit.